Bertrand Gondouin

Physical Interaction Design and Beautiful Visuals

To content | To menu | To search

Article in Metro Stockholm

I was interviewed by Aron Andersson from Metro Teknik during the Hej Världen Conference in Stockholm and an extract was published in Metro Stockholm.

Bertrand Gondouin is controlling the computer with a costume...
http://www.metro.se/se/article/2008/06/03/08/4249-48/index.xml

Han styr datorn och musiken med kavajen

Kavajen är den nya musen. Fransmannen Bertrand Gondouin vill styra musik och modeshower med kläderna.

Genom att svänga med armarna navigerar han igenom en 3 D-miljö som projektorn målar upp på en vit duk framför honom. Där-efter byter han till ett mixerbord och börjar kontrollera en synt med samma armrörelser, till åskådarnas förtjusning.

Exakt hur kavajen fungerar vill Bertrand Gondouin inte avslöja men elektronisk textil ligger bakom.
– Den är helt tvättbar, så länge du kommer ihåg att ta ur batterierna, säger han.

Kavajen, som han själv har modifierat med tekniken, är bara en första prototyp. Han ser framför sig hur musiker och catwalk-modeller kan ha plaggen i framtiden.
– Jag tycker inte att mus och skärm duger längre, jag vill uppfinna nya gränssnitt och för mig finns det ett experimentellt och konstnärligt syfte bakom, säger han.

Bertrand Gondouin kommer från Normandie och har gått konstskola i Frankrike. Han har ingen teknisk bakgrund men har jobbat mycket med live-tv i hemlandet. Det tröttnade han dock snart på när experimentlustan tog över.
– Jag ville göra något mer kreativt och interaktivt.
Eftersom han har flera kompisar som arbetar som dj:s har han demonstrerat för dem hur hans kavaj kan användas för att kontrollera musiken. Med kavajens hjälp blir det möjligt att ”scratcha” utan att fysiskt vidröra skivorna.

•• Är nästa steg en overall?

– Nej, det ska vara väldigt enkelt, tvättbart och billigt. Inte ett stort militärt ställ du måste ta på dig, utan ett system du kan ta med dig lätt, svarar Bertrand Gondouin och fortsätter att vifta för att imponera på några som nyfiket ser på.

Subscribe